Foto van het schiereiland Ponta São Lourenço

Verliefd op Madeira

Reisfotografie Madeira

We zijn aangekomen in onze villa, Casa Avo da Pedra, in Sao Vicente. We hebben nog nooit op zo’n prachtige plek gezeten. Ons uitzicht is adembenemend; de wolken hangen als suikerspinnen over de groene bergtoppen. De stress van de afgelopen weken valt in één klap weg. Ondanks de bewolking is het toch zonnig, maar het maakt allemaal niet uit. Het is zo mooi dat je je ogen uitkijkt. En de villa is zo luxe dat we ons een beetje schamen – zo groot en mooi, alleen voor ons drietjes. Het huis is 100% een aanrader.

25 Fontes hike & Levada do Risco (PR6 & PR6,1)

Vanmorgen werd ik vroeg wakker. Stilletjes sluip ik de slaapkamer uit, maak een bakje koffie en ga buiten op de ligstoelen liggen. Het is hier zo rustig, alleen het geluid van vogels en in de verte een haan. Geen ruis, alleen rust. De mannen slapen nog, dus ik geniet ik van dit “alleen” momentje. Ik besef meteen dat ik dit soort momenten ook thuis vaker voor mezelf moet nemen.

Toen iedereen wakker was, vertrokken we voor onze eerste hike: de PR 6 en de PR 6.1. Beide routes starten vanaf de parkeerplaats Rabaçal. Je kunt een busje naar beneden nemen voor het begin van de hike, maar wij kozen ervoor om te lopen. Andere blogs vermelden dat dit een saai stuk is om te lopen, maar ik vond het juist het zwaarste deel, vooral op de terugweg. Een steile helling met de zon vol op je bolletje. Het was ook erg druk, wat de hike minder mooi maakte. Toch waren de rustige momentjes die we onderweg vonden heel bijzonder.

De PR 6 leidde ons naar de 25 Fontes, een prachtige plek waar 25 natuurlijke bronnen samenkomen in een kristalhelder meer. De route ernaartoe was adembenemend, met groene valleien en indrukwekkende uitzichten over het landschap. Ondanks de drukte, konden we af en toe een rustig plekje vinden om van de natuur te genieten. De waterval zelf was magisch, het water stroomde langs de rotsen naar beneden en vormde een schitterend schouwspel.

Vanaf de 25 Fontes volgden we de PR 6.1 naar do Risco waterval. De waterval is een hoge, smalle stroom water die van de kliffen naar beneden stort, het was een indrukwekkend gezicht. Maar ook weer erg druk. Steph nam een duik in het ijskoude water en daarna liepen we rustig terug. Deze hike moet je eigenlijk ook zo vroeg mogelijk lopen. Anders mis je al het mooie een beetje door de drukte.

Weer terug bij de villa bleef de zon tot laat schijnen en we maakten er een “movie night” van, buiten onder de sterren.

Fanal Forest

Gisteren hebben we Miranda opgehaald van de luchthaven. Mijn vriendin komt een paar dagen logeren in de villa. We startten de volgende ochtend vroeg om naar Fanal Forest te gaan.

Als je vroeg gaat, heb je de kans mist tussen de bomen door te zien, wat het bos een mystieke sfeer geeft en zorgt voor prachtige foto’s. Helaas was er bij ons geen mist, maar het was nog steeds een prachtig stuk om door te lopen.

Fanal Forest is echt een magische plek. De eeuwenoude laurierbomen, met hun grillige takken en dikke, groene bladerdek, geven het bos een sprookjesachtige uitstraling. Zelfs zonder de mist was het wandelen door dit gebied een bijzondere ervaring.

De zonnestralen die door de bomen braken, maakten het landschap bijna surrealistisch. Na een ontspannen ochtend in het bos reden we terug naar huis en maakten we ons klaar voor Funchal.

Schiereiland Ponta de São Lourenço (PR8)

We besluiten voor dat wij naar Funchal gaan eerst nog even een kijkje te nemen in Ponta de São Lourenço (PR8), een van de mooiste plekken op Madeira.

Dit schiereiland aan de oostkant van het eiland biedt een uniek landschap, compleet anders dan de weelderige bossen en groene bergen elders op Madeira. De rotsachtige paden en droge, winderige omgeving geven je het gevoel dat je op een andere planeet bent beland. Het uitzicht op de oceaan en de omliggende eilanden is werkelijk adembenemend.

De kleuren van de rotsen, variërend van rood en oranje tot grijs en zwart, contrasteren prachtig met het diepe blauw van de zee. Het pad naar Ponta de São Lourenço is niet moeilijk, maar biedt wel talloze fotomomenten en plekjes om even te pauzeren en van de omgeving te genieten.

Wij lopen hem maar een klein stukje om alleen al van het uitzicht te genieten.

Funchal

Funchal, de charmante hoofdstad van het Portugese eiland Madeira, is een betoverende mix van natuurlijke schoonheid, rijke geschiedenis en levendige cultuur. Gelegen aan de zuidkust van het eiland en omgeven door een adembenemend landschap van weelderige bergen en azuurblauwe zeeën, biedt Funchal een unieke ervaring die zowel ontspannend als opwindend is.

We besluiten een rit te maken in de kabelbaan, Vanuit de kabelbaan hadden we een panoramisch uitzicht over de stad. Heel bijzonder was het niet maar wel leuk om het allemaal vanaf boven een x te zien. Aan het einde van de rit komen wij aan in het stadje Monte.

Monte is een charmant dorpje hoog boven Funchal, bekend om zijn prachtige tuinen en historische bezienswaardigheden. Je kan daar Monte Palace Tropical Garden bezoeken. Deze tuin is een oase van rust en schoonheid, met exotische planten, vijvers vol koikarpers.

Deze tuin bezoeken was aardig aan de prijs dus hebben wij hem overgeslagen evenals de traditionele rieten sleeën, de “Carros de Cesto”. De sleeën worden bestuurd door mannen in traditionele witte uniformen en strohoeden, die je met verrassende snelheid de steile straten afvoeren. Voor 27euro pp kan je een ritje naar beneden nemen.

Moet een fantastische ervaring zijn maar wij namen het genoegen met de kabelbaan.

PR1 Best Hike ever!

De PR1 van Vereda do Areeiro naar Pico Ruivo is een van de mooiste en meest uitdagende hikes op Madeira. Met een afstand van 7 km heen en 7 km terug, en een hoogteverschil rond de 1800 meter, wordt deze wandeling als een zware hike geclassificeerd.

Met elke stap word je omringd door spectaculaire landschappen, diepe valleien, en indrukwekkende rotspartijen. Het pad slingert door het ruige terrein en biedt uitzichten die variëren van dichte bossen tot dramatische bergtoppen die vaak boven de wolken uitsteken.

Onderweg kom je door tunnels en langs steile afgronden, wat de ervaring zowel spannend als onvergetelijk maakt. Vooral de zonsopgang vanaf de Pico do Areeiro is een magisch moment dat je niet snel zult vergeten. We zien er wel een beetje tegenop. Zijn we wel fit genoeg en wat kunnen we allemaal verwachten? Teruggaan is geen optie, dus we moeten doorzetten.

We komen net op tijd aan om de zonsopkomst te zien. De rotsen zitten al vol met mensen, maar het is muisstil. Het schouwspel van de opkomende zon is adembenemend en geeft ons de moed om aan de hike te beginnen. Het eerste stuk bestaat uit veel trappen naar beneden. Het eerste wat ik denk is: deze moeten we straks ook weer omhoog. Maar het uitzicht onderweg maakt alles goed. We lopen een groot deel van de hike in de schaduw, wat het enigszins draaglijk maakt.

Ondanks de pittigheid zien we mensen van alle leeftijden de wandeling maken. Niet iedereen loopt echter heen en terug. Onderweg stoppen we hier en daar om een boterham te eten en uiteindelijk bereiken we een klein huisje. We denken dat dit het eindpunt is. Hier kunnen we wat drinken en naar het toilet gaan. We voelen ons voldaan, maar Steph herinnert ons eraan dat als we niet naar de top gaan, we de hike niet echt hebben voltooid. Dus verzamelen we weer moed en zetten door.

Eenmaal bij de top voelt het als een overwinning. We hebben het gehaald. Besloten wordt om ook de terugweg te lopen. En daar kom je jezelf wel tegen. Eindelijk zien we de witte bollen die het startpunt markeren, maar zodra we de hoek om gaan, zien we de trappen “stairway to heaven” die we aan het begin naar beneden gingen. Nu moeten we ze op.

Ze lijken oneindig, maar uiteindelijk halen we het. Wat een prestatie. Of je nu een doorgewinterde wandelaar bent of gewoon iemand die van de natuur houdt, de PR1 in Madeira biedt een unieke kans om de ongerepte schoonheid van dit eiland te verkennen en je te laten verwonderen door de kracht en pracht van de natuur echt een MUST DO.

Zet de wekker maar om 5:30 het is echt de moeite waard.

Het plaatsje Porto Moniz

De volgende dag doen wij het rustiger aan. We besluiten naar het plaatsje Porto Moniz te rijden. Hier kan je voor een kleine prijs zwemmen in een natuurzwembad https://www.portomoniz.pt/pt/ De weg er naartoe regende het, maar eenmaal daar aangekomen scheen de zon. We gaan eerst lunchen bij een klein restaurantje genaamd Conchinha Bar. Een leuk tentje met echt heerlijke broodjes voor een leuk prijsje (ook goed aangeschreven op tripadvisor)

Na de lunch lopen we richting het natuurzwembad van Porto Moniz. Dit zwembad is werkelijk een parel, gevormd door vulkanische rotsen die een natuurlijk bassin hebben gecreëerd waar je in helder blauw water kunt zwemmen. Terwijl ik, als koukleum, het water iets te koud vond om er lang in te blijven, waren Noah, Steph en mijn bestie helemaal in hun element. Ze genoten volop van het verfrissende water en de bijzondere omgeving.

Zelf vond ik het rots spektakel rondom het zwembad indrukwekkend. De grillige vormen van de vulkanische rotsen, de kleine krabbetjes die zich tussen de stenen verscholen en het uitzicht op de ruige zee maakten het een onvergetelijke ervaring. Porto Moniz is echt een aanrader voor iedereen die houdt van natuurlijke schoonheden en een unieke zwemervaring.

Die avond eten wij bij Oceana Rooftop, https://www.aquanaturahotels.com/en/Restaurants een plek waar je heerlijke sushi kunt halen. Hoewel de sushi goed was, was het niet uitzonderlijk. Maar de zonsondergang maakte alles goed. Het uitzicht was adembenemend en werkelijk prachtig.

Levada do Caldeirão Verde een droomachtige avontuur

We besluiten nog één hike te doen voordat Miranda weer vertrekt naar Nederland. Om 5:30 gaat de wekker. Na 40 minuten rijden komen we aan in het pittoreske dorpje Santana. Op de parkeerplaats staan maar drie auto’s; het is een aanrader om deze hike vroeg te starten.

Wanneer we het trapje omhoog lopen, zien we twee huisjes, een klein en een groot. Het lijken wel de huisjes van Hans en Grietje. Zelfs de eenden hebben een schattig huisje. De start is al heel leuk en kneuterig, net alsof je in een sprookje bent beland.

We beginnen onze tocht langs de levada, een smalle irrigatiekanaal die door het weelderige landschap slingert. De varens, het mos, een oase van groen – het is echt prachtig. Het lijkt wel of je in Droomvlucht loopt, zo betoverend is het uitzicht.

De Levada do Caldeirão Verde biedt een magische ervaring waarbij je je in een andere wereld waant. Langs de route horen we het rustgevende geluid van kabbelend water en het vrolijke gezang van vogels. De lucht is fris en gevuld met de geur van natte aarde en planten. Het pad voert ons door tunnels en langs watervallen, waardoor elk moment weer een nieuw avontuur brengt.

Naarmate we verder lopen, worden we steeds meer omringd door de weelderige natuur van Madeira. De tijd lijkt stil te staan terwijl we ons onderdompelen in deze groene paradijs. Uiteindelijk bereiken we het hoogtepunt van de hike: een adembenemend uitzicht op de Caldeirão Verde, een diepe kloof met een prachtige waterval die in een kristalhelder bassin stort.

Na een korte pauze om van het uitzicht te genieten en wat foto’s te maken, nemen Steph & Miranda een duik. Mij te koud dus ik skip hem. Daarna beginnen we aan de terugweg. We zijn voldaan en vol bewondering voor de schoonheid die we hebben mogen ervaren. Deze hike, een laatste avontuur voordat Miranda naar Nederland vertrekt, was de perfecte afsluiting van onze tijd samen.

De Levada do Caldeirão Verde (PR9) is een absolute aanrader voor iedereen die op zoek is naar een stukje magische natuur op Madeira. Vroeg opstaan loont zeker de moeite, want de rust en de schoonheid van de ochtend maken deze ervaring nog specialer.

São Vicente

Miranda is ondertussen in Nederland en wij doen zo min mogelijk. We besluiten de ochtend een kijkje te nemen in het centrum zodat wij de middag kunnen hangen in het zwembad.

Sao Vicente op Madeira is een schilderachtig dorpje dat bekendstaat om zijn charmante sfeer en prachtige natuur. Vandaag was het een warme dag, ideaal voor een ochtendwandeling naar het kerkje van Sao Vicente.

Na een paar trappen omhoog bereikten we het kerkje, maar helaas konden we niet naar binnen vanwege restauratiewerkzaamheden. Het uitzicht vanaf de heuvel was echter adembenemend en maakte het zeker de moeite waard.

Daarna besloten we het centrum van Sao Vicente te verkennen. Ondanks dat we gelezen hadden dat het wat saai kon zijn, wilden we dit toch zelf ervaren.

Helaas bleek het inderdaad niet de moeite waard. Er waren nauwelijks winkeltjes en de weinige die er waren, verkochten voornamelijk rommel. Om de dag af te sluiten, maakten we nog een wandeling langs de kust.

Hier vonden we enkele gezellige restaurants, wat een mooi contrast vormde met het teleurstellende centrum. Uiteindelijk de laatste 2 dagen gegeten bij een Top restaurant “Restaurante Calamar” hier hebben wij echt heerlijk gegeten. Oprecht vriendelijk personeel. Mooi uitzicht en vooral lekker.

Als je van de natuur en rust houdt, is Madeira zeker een aanrader. De rust en sereniteit die je op Madeira vindt, maken het een perfecte bestemming voor natuurliefhebbers die willen ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven.

Wij zijn in ieder geval verliefd op Madeira